De CCB transportband: van nachtelijk idee naar innovatief product

Transportbanden vormen een onmisbaar onderdeel van vele productieprocessen in diverse sectoren. Maar achter deze conveyorbanden schuilen aanzienlijke problemen met efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid. Gedreven door deze uitdagingen en vanuit zijn eigen ervaring in de recyclagesector ging Alex Geysen, eigenaar van Geysen Group, en zijn team op zoek naar een innovatief alternatief.

CCB transportband_1

De keerzijde van traditionele transportbanden

Transportbanden worden in zowat alle industrieën gebruikt om goederen van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Denk aan gemalen afval in de recyclagesector, graan of maïs in de voedingsindustrie of granulaten uit de chemische nijverheid. Helaas vallen er ook nog steeds elk jaar zwaargewonden en doden aan zo’n transportband. Doordat er bewegende delen aan een traditionele transportband zitten, lopen operatoren het risico om hier met hun hand of arm in vast te komen zitten.

Naast de veiligheidsproblemen met een traditionele transportband, kan er ook vuil of getransporteerd materiaal terechtkomen tussen de aandrijf- en omkeerrollen waardoor de transportband ontspoort of blokkeert en de productie bijgevolg stilvalt. Frequent onderhoud is dan ook onvermijdelijk.

Ook zijn traditionele transportbanden niet mors- en stofvrij: doordat er materiaal naast de band terechtkomt, moet de productie stilgelegd worden om dit op te ruimen. Daarnaast is het enorm ongezond werken voor medewerkers omdat er stof en eventuele schadelijke producten in de ruimte komen. Om dit proces efficiënter en veiliger te laten verlopen, stak het innovatieteam van Geysen de koppen bij elkaar.

"We brengen de band buiten de omkasting.”

Een veilig en efficiënt alternatief

Na een nachtelijk idee, was de visie van het uiteindelijke product er vrij snel: een gesloten systeem waarbij er geen materiaal in de omgeving terecht kan komen en waarbij de veiligheid van de operatoren gegarandeerd is. Voor de uitwerking werkte Geysen samen met verschillende externe partners: Narviflex, een leverancier van transportbanden en aandrijfelementen, 3D Cadworks, een engineering bureau om het idee een conceptuele vorm te geven en last but not least, de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen om het marktonderzoek te verwezenlijken.

Na een periode van brainstormen, ontwikkelen en testen is uiteindelijk de Clean Conveyor Belt ontstaan: een transportband met beperkte bewegende onderdelen die volledig ingesloten zijn. Hierdoor komt er geen materiaal in het transportsysteem. Met de morsvrije CCB wordt er dus veel properder gewerkt, vandaar ook de naam ‘Clean Conveyor Belt’. Bijkomend is er ook beperkte slijtage van de transportband, wat resulteert in minder onderhoudskosten, minder stilstand en een hoge veiligheid voor de operatoren.

Een oplossing voor tal van sectoren

CCB vervoert fijn bulkmateriaal in grote massa’s. Er werden tal van testen uitgevoerd met sectoreigen producten om een oplossing te kunnen bieden in diverse sectoren: verschillende soorten recyclagemateriaal, graan, maïs, granulaten… Deze transportband is dan ook geschikt voor alle productieprocessen waar je met grote volumes van fijn en stoffig materiaal werkt.

Duurzaamheid hand in hand met innovatie

Duurzaamheid was een laatste, belangrijke factor voor de ontwikkeling van de transportband. Doordat de bewegende onderdelen zijn geminimaliseerd en er geen materiaal uit het transportsysteem kan ontsnappen, is het onderhoud van de band zeer beperkt. De band gaat langer mee, er is minder stilstand en minder verlies van productie.

De innovatieve CCB werd dan ook gepatenteerd in Europa en de Verenigde Staten. De CCB transportband is geen one size fits all, maar wordt steeds op maat gemaakt. Dit laat toe om verschillende afmetingen met een aandrijf- en retourgedeelte aan te kunnen bieden.

Kan je jouw productielijnen optimaliseren met een Clean Conveyor Belt? Leg ons jouw uitdaging voor en we bekijken samen of we jouw producten kunnen laten rollen.

Vind je geen techniekers? Of wil je zelf technieker worden? Daag ons uit met uw wensen.

Vul je gegevens in en één van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op!