3 frequente machinestoringen in de chemiesector

In productiebedrijven heb je tal van machines die op regelmatige basis onderhoud nodig hebben. De omgeving van de systemen bepaalt mee hoe regelmatig onderhoud en herstel nodig zijn. Bij chemische bedrijven werken chemische stoffen ook vaak in op toestellen. We bespreken drie veelvoorkomende storingen bij machines en hun oplossing.

frequente machinestoringen chemie

Oververhitting van de machine en zijn onderdelen

Een eerste veelvoorkomend probleem is de oververhitting van de machine of onderdelen ervan. Hierdoor ontstaan er kortsluitingen en kan isolatiemateriaal degraderen. Dit kan komen doordat er enkele onderdelen niet goed afgesteld staan of de gekozen onderdelen niet krachtig genoeg zijn. Maar er zijn ook externe oorzaken die oververhitting van de machine tot gevolg hebben. In warme en stofrijke omgevingen kunnen de toestellen niet genoeg afkoelen.

Slijtage van lagers en bewegende onderdelen

Een tweede probleem dat veel terugkomt in chemische bedrijven is de slijtage van lagers en bewegende onderdelen. Deze onderdelen zijn sowieso wat gevoeliger voor slijtage. Maar we zien dat in een omgeving met chemische stoffen, sommige onderdelen sneller stuk gaan dan in andere omgevingen. Chemische stoffen zijn vaak corrosief.

Elektrische storingen

Elektrische storingen zijn een derde veelvoorkomend probleem die vaak kortsluitingen tot gevolg hebben. Dit kan komen door oververhitting of trillingen van machines waarbij kabelbreuken, slechte contacten,… ontstaan. Deze problemen kunnen zorgen dat DCS/PLC die het proces aanstuurt, storingen zal veroorzaken.

Hoe oplossen? Analyseren en anticiperen

Over het algemeen kan je deze problemen voorkomen of erop anticiperen door de installaties preventief te onderhouden. Pomp regelmatig vet en olie bij, kijk na of alle onderdelen correct gedimensioneerd zijn en of er onregelmatigheden zijn in de resultaten van de metingen zoals trillingen of temperatuur.

  • Met een thermografisch toestel kunnen techniekers aan de hand van een warmtecamera achterhalen waar er mogelijke storingen zijn. 
  • Met softwaretools en geavanceerde technieken kunnen de trillingen van machines geanalyseerd worden. Zwaardere trillingen kunnen een gevolg zijn van onderdelen die op hun limiet aan het presteren zijn.
  • Door visuele inspecties uit te voeren, zeker op kritische onderdelen, kunnen ongeplande stilstanden voorkomen worden.

Het belang van goed opgeleide techniekers

Om de veiligheid in je fabriek te garanderen, hebben techniekers een grote kennis nodig. Enerzijds een chemische achtergrond en anderzijds een goede basis van elektromechanica. Het is dan een goed idee om schoolverlaters een goede basisopleiding te geven aan de start van hun carrière.

Geysen Academy geeft al jaren verschillende sterke basisopleidingen. Zo leren ze storingen linken aan problemen, ligt er een grote focus op veiligheid en kunnen ze een BA4- en BA5-attest behalen. Deze attesten zijn verplicht om met elektromechanische machines te mogen werken. Maar ook voor techniekers die al een mooie carrière achter de rug hebben, is een opfrissing aangeraden. Zo kunnen ongeplande stilstanden van de hele proceslijn en bijgevolg tijdelijke sluiting worden vermeden.

Wil jij je techniekers ook bijscholen om veilig met machines te werken? Neem een kijkje in onze opleidingskalender. Zoek jij techniekers om elektromechanische toestellen te onderhouden? Neem contact op en we bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Deze blog is in samenwerking met Vynova.

Vind je geen techniekers? Of wil je zelf technieker worden? Daag ons uit met uw wensen.

Vul je gegevens in en één van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op!