Kennis van pneumatica: de voordelen voor jouw bedrijf

Puur pneumatica kom je in de industriële omgeving niet meer zo ontzettend veel tegen, maar elektropneumatica wordt wel in elke sector ergens toegepast. Van de voedingsindustrie tot de nucleaire sector. Om elektropneumatica te begrijpen, heb je wel een basiskennis van onder andere pneumatica, elektriciteit, druk en kracht nodig. Een opleiding kan je helpen om de basisprincipes en de werking te begrijpen.

Nederlandse blog op de Geysen website, over de kennis van pneumatiek en de voordele, voor jouw bedrijf.

Lucht kost geld

In veel bedrijven wordt er weinig aandacht besteed aan persluchtinstallaties, maar goed onderhoud van deze installaties op een machine kan je bedrijf heel wat kosten besparen. Perslucht is één van de duurste energiebronnen in de industrie. Bij een kleine lek van slechts 1 mm, zal je liters dure lucht verliezen. Persluchtlekken zijn een van de meest voorkomende verliesposten bij persluchtinstallaties op een machine. Het is dan ook essentieel om persluchtlekken op (elektro)pneumatische componenten te herkennen en te herstellen.

Door goed te begrijpen hoe en waarom de (elektro)pneumatische componenten werken, kan je zelf op zoek gaan naar de mogelijke oorzaken. Als de oorzaak gevonden is, kan je een correcte herstelling uitvoeren.

Zuivere perslucht

Een ander veelvoorkomend probleem naast persluchtlekken, is de kwaliteit van de perslucht. De perslucht moet stof-, water- en olievrij zijn. Tijdens het maken van de perslucht, moet de lucht dus geconditioneerd worden. Door een goede conditionering wordt de kwaliteit van de perslucht gegarandeerd en zullen alle (elektro)pneumatische componenten een normale levensduur hebben. Is de kwaliteit van de perslucht niet goed genoeg? Dan werken je (elektro)pneumatische componenten op termijn niet meer naar behoren, waardoor je productiemachines storingen vertonen en/of stilvallen met productieverliezen tot gevolg.

Tweedaagse training

Niet enkel techniekers hebben baat bij een opleiding pneumatica en elektropneumatica. Als operator (machinebediener) of engineer in een productie- of onderhoudsafdeling en als leidinggevende is het ook belangrijk op de hoogte te zijn. Je maakt jezelf sterker als je mee kan denken bij problemen, je de juiste feedback kan geven aan techniekers en hen kan ondersteunen in technische problemen. Dat maakt van jou een sterke leidinggevende die dicht bij zijn werknemers staat.

Omdat technologie zo snel verandert, is het belangrijk up-to-date te blijven. De trainers van de Geysen Academy hebben dan ook allemaal industriële ervaring. De theorie wordt steeds afgetoetst met praktijkgerichte oefeningen. De trainers grijpen terug naar de basis, om van daaruit de werking van (elektro)pneumatische installaties te verduidelijken. Trial and error is bij persluchtinstallaties geen goede optie. Leer zelf de oorzaak van storingen achterhalen om in de toekomst de problemen te kunnen verhelpen. Alles start met de juiste basis van de begrippen en componenten binnen (elektro)pneumatische wereld.

Wil jij een hands-on opleiding waarin je veilig leert werken met persluchtinstallaties? Bekijk onze opleidingskalender voor de eerstvolgende opleiding pneumatica en elektropneumatica.

Vind je geen techniekers? Of wil je zelf technieker worden? Daag ons uit met uw wensen.

Vul je gegevens in en één van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op!