5 tips voor een performant machinepark in automotive

Als fabrikant van auto’s of vrachtwagens is het belangrijk dat de productielijnen blijven lopen. Dit kan natuurlijk enkel als je machines vlot werken. Wat kan je preventief doen, zodat de efficiëntie van je machines verhoogt? David, verantwoordelijke voor de techniekers bij een automotive klant, geeft 5 praktische tips.

Nederlandse blog op website van Geysen over: 5 tips voor een performant machinepark in de automotive.

1. Veiligheid in de hoogste versnelling

David: “De veiligheid van de operatoren en techniekers is prioriteit nummer één. Voorkom werkongevallen door de machine voor het onderhoud, de reparatie of reiniging in veiligheidsmodus te zetten, de hoofd- of werkschakelaars uit te schakelen en te vergrendelen en hulpbronnen als perslucht en hydrauliek drukloos te zetten. Hang een identificatieplaatje aan de vergrendelde hoofdschakelaar, zo weet het hele team wie de machine heeft stilgelegd en waarom. Voorzie de technieker en operator elk van een persoonlijk slot om de machine te vergrendelen, zodat enkel hij de machine terug kan opstarten na het onderhoud of herstel ervan.”

2. Schakel op tijd

David: “Net zoals je wagen op onderhoud gaat, geldt dit ook voor de machines die voertuigen produceren. Een goed uitgevoerd periodiek preventief onderhoudsplan verlaagt sterk het aantal ongeplande stilstanden en downtime van je machines en productielijnen. Door kritieke onderdelen regelmatig te inspecteren, kan je ze preventief vervangen. Controleer onder andere of automatische smeercyclussen goed verlopen zodat machineonderdelen zoals rollagers minder slijten. Zo voorkom je ongeplande stilstanden. Plan dit dus tijdig en regelmatig in.”

3. Een propere start en finish

David: “Door je machines zuiver te houden, verhoog je de levensduur van je machines. Doe dagelijks voor de opstart van de productie een korte check van de machines. Gaan ‘s avonds de machines uit? Verwijder vervuiling zodat dit niet tussen verschillende onderdelen kruipt. Maar luister ook naar de geluiden van de machine. Geef aan als er afwijkingen zijn, zodat er tijdig aan de machine gesleuteld kan worden. Een dagelijkse check duurt maximaal 10 à 15 minuten maar bespaart je heel wat reparatietijd en -kosten.”

4. Een goede opvolging

David: “Bewegende onderdelen en slijtdelen moeten regelmatig vervangen en gecontroleerd worden. Mis geen vervangingsdata en voorkom grotere problemen. Door gebruik te maken van een CMMS-systeem (computerised maintenance management software) kan iedereen de onderhoudsgeschiedenis van de machine opvolgen en kunnen preventieve onderhoudsopdrachten gegenereerd worden. Belangrijk is om dit systeem ook up-to-date te houden. Gebruik de data uit je CMMS-systeem actief om je knelpunten aan te pakken.”

"Een dagelijkse check duurt maximaal 10 à 15 minuten, maar bespaart je heel wat reparatietijd en -kosten.”

5. Je techniekers opleiden

David: “Mechanische, pneumatische, hydraulische en elektronische technologieën innoveren voortdurend. Machines bevatten nu steeds vaker sensoren en software om onderhoud en pannes te voorspellen en om bij afwijkingen van de standaard een signaal te geven. Onderhoud en reparaties moeten worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel dat de juiste opleidingen gevolgd heeft. Techniekers moeten over de juiste veiligheidscertificaten beschikken, zoals een BA4, BA5 of VCA-attest om wettelijk in orde te zijn.”

Interesse in een gespecialiseerde onderhoudstechnieker van Geysen voor de opvolging van machineonderhoud?  Contacteer ons.

Vind je geen techniekers? Of wil je zelf technieker worden? Daag ons uit met uw wensen.

Vul je gegevens in en één van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op!