Een dag in het leven van een Geyserke

Delen
Een dag in het leven van een Geyserke

Zin om aan de slag te gaan bij Geysen? Of misschien gewoon écht nieuwsgierig naar een werkdag van onze techniekers? Wij gingen samen op pad met Frédéric, een Geysen technieker in hart en nieren. Intussen is hij doorgegroeid tot werkvoorbereider, maar met zijn jarenlange ervaring als technieker kan hij ons als geen ander vertellen hoe zo’n dag er aan toe gaat!

04:30 PIEEEP PIEEEP

Het geluid van Frédéric zijn wekker gaat vroeg. Zoals de meeste van onze techniekers werkt hij in een ploegensysteem en deze week start hij met ‘de vroege’. Hoog tijd voor zijn klassieke ochtendroutine: een koffie, wat cornflakes, douchen, klaarmaken en … wegwezen!  

Eens in de auto komt Frederik al in de werksfeer. Meestal denkt hij hier na over de uitdagingen die vandaag op zijn pad zullen komen. Nog een groot voordeel van werken in ploegen? De files is hij meestal slim af! ;-) 

05:30 GOEDEMORGEN COLLEGA’S

Hoewel de vroege shift om 6 uur begint zijn de meeste techniekers al iets vroeger op post. Ook Frédéric komt liefst wat vroeger aan. Zo heeft hij tijd voor een babbel met de collega’s, een koffie en kan hij zich al in zijn Geysen-outfit hijsen in de kleedkamers. Ook de nodige PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) neemt hij al mee! 

Hier en daar vangt hij al zaken op over de machines en het onderhoud, maar die laat hij nog even links liggen. “How, how, eerst ne koffie!”, klinkt het dan.

05.45 BRIEFING

Waar voor Frédéric de werkdag begint, stopt die van de andere ploeg. De nachtploeg sluit af en brieft nog een kwartiertje over de afgelopen nacht. Wat waren de problemen? Wat is er al opgelost? Wat zou er nog moeten gebeuren? 

06.00 EN … GO!

De werkdag gaat nu echt van start! De werkvoorbereider heeft een blad gemaakt voor de onderhoudstechnieker waar de taken van die dag opstaan. Zo weet Frédéric welk onderhoud nodig is, voor welke lijn en wat er precies moet gebeuren. Zowel de grotere taken (prio’s) als kleinere ‘sidejobs’ worden hier opgelijst. 

Frédéric leest het papier volledig door en gaat meteen aan de slag door zijn kar met gereedschap te controleren en klaar te maken. Nadien neemt hij het mee naar de lijn. 

Voor de start doet Frederic nog een Last Minute Risk Analyse:

  • Is de machine zeker en vast gestopt?
  • Zijn de operatoren op de hoogte van het onderhoud?
  • Slot plaatsen zodat de lijn fysiek niet meer gestart kan worden 
  • Tag voorzien zodat het duidelijk is dat de techniekers nu starten met het onderhoud

Na zijn laatste analyse kan hij van start! 

08.00 TAAK 1 - CHECK!

Na twee uur is de eerste taak afgerond. De werkvoorbereider komt langs voor een laatste check en zo kunnen we meteen van start met het volgende op het lijstje. 

Tijdens het werk gaat het er luchtig aan toe. De collega’s praten en lachen wat af op de werkvloer. Hier worden vriendschappen gesmeed én plannen gemaakt voor het weekend. Zo is het op vrijdag tijd om samen eens een pintje te pakken! 

De tijd vliegt hier op de vloer en voor je het weet is het alweer tijd voor een korte break.

10.00 FOOOOOOD

Van hard werken krijgen de techniekers nu eenmaal honger. Frédéric eet om 10u zijn middageten. De korte pauze van 15 minuten vindt hij niet erg. “Zo kunnen we natuurlijk ook sneller weer huiswaarts.” 

Daarnaast heeft hij een gouden tip voor mensen die in shiften werken: 

“Probeer je dag te leven als een dag met normale uren. Als je 2 uur eerder opstaat dan de “normale mens” dan eet je ook je middag 2 uur eerder en slaap je ook 2 uur eerder. Zo forceer je jezelf niet en kan je zo’n ploegensysteem prima volhouden.”

11.00 PROBLEEMPJE?

Een technieker stoot ook hier en daar wel eens tegen een issue. Frédéric gaat meestal zelf aan de slag om een oplossing te zoeken of roept in nood de leidinggevende erbij om samen te beslissen hoe het probleem nu best aangepakt wordt. 

“Een enorm voordeel van werken bij Geysen”, vertelt Frédéric, “want doordat we op zoveel verschillende werkvloeren staan leren we enorm veel bij, leren we nieuwe mensen kennen en verruimen we ons beeld van technieker zijn” 

Frédéric heeft ondertussen héél wat bijgeleerd over technieken op de werkvloer ( elektriciteit, hydraulica, pneumatiek, mechanica, etc…)  Problemen worden dus meestal snel opgelost en met zoveel ervaring kan hij ingezet worden als een echte allround technieker. 

Af en toe gaan taken ook sneller dan verwacht. Meestal beginnen we dan aan kleine sidejobs of kunnen we al eerder terug naar de werkruimte. 

Op tijd afronden en zorgen dat al het materiaal tijdig opgeruimd is staat als laatste op Frédéric zijn to do lijstje vandaag. Om half 2 ligt alles klaar om te vertrekken. 

13.45 LAATSTE BRIEFING

De late ploeg komt binnen en samen overlopen we de afgelopen shift. Frédéric overloopt alles wat de volgende ploeg zeker moet weten voor zij met hun shift beginnen. 

14.00 EINDE WERKDAG

Tijd om uit te bollen! Frédéric kleedt zich opnieuw om en praat nog even na met de collega’s. Nadien vertrekt hij naar huis. Tot morgen collega’s! 

site by Yappa