De Geysen ‘girl power’ ... over de grenzen!

Delen
De Geysen ‘girl power’ ... over de grenzen!

Zoals je kon lezen in onze vorige blog gingen onze techniekers enkele maanden geleden voor ‘t eerst richting Gambia. Hier werkten ze aan enkele technische projecten voor plaatselijke scholen, zoals het vervangen van elektrische infrastructuur en het leggen van zonnepanelen. 

Tijdens de werken werden we bijgestaan door heel wat enthousiaste Gambiaanse techniekers in opleiding. Met als doel: technische kennis doorgeven aan de hand van een echte praktijkervaring! Al snel werd duidelijk dat het doorgeven van deze kennis géén eenrichtingsverkeer is en dat het ook niet enkel over technische kennis gaat. 

Out-of-the-box

Zowel onze techniekers als de Gambianen ter plaatse hebben heel wat uitgewisseld én opgestoken van elkaar: technisch, maar ook vaak cultureel. Zo waren onze Belgische techniekers erg onder de indruk van de vindingrijkheid en creativiteit van deze Gambiaanse studenten. Met weinig middelen en materialen slagen zij er immers in sterk werk neer te zetten. Een mooie les voor onze techniekers om af en toe ook eens volledig out-of-the-box te denken! 

Go go girl power

Opvallend? Ook heel wat vrouwelijke techniekers kwamen opleiding volgen. 6 van de 48 studenten waren jonge vrouwen. Daarnaast wist de Gambia Technical Training Institute (de technische school waar we mee samenwerken) ons te vertellen het aantal vrouwen elk jaar blijft stijgen. Go go girl power! 

Women empowerment is in Afrika een hot topic en meer en meer vrouwen laten zich gelden én willen een sterke positie innemen binnen het werkleven. En dat deden vast en zeker ook tijdens ons project. De vrouwen die deelnamen lieten (vaak ook letterlijk) van zich horen én waren de trekkers van de groep.

Een levensles uit Gambia

Deze jonge generatie Gambianen is zich bewust van de sterk veranderende genderverhouding en de nieuwe positie van de vrouw in het maatschappelijk leven. Onze ervaring met de mix tussen man & vrouw tijdens deze technische projecten was dan ook erg positief. Alles verliep ongedwongen en met de nodige portie humor. 

Deze Afrikaanse jonge vrouwen zitten vol vuur, pit en vastberadenheid. Al lachend vertelt één van de vrouwelijke stagiairs ons het volgende: 

"Vrouwelijke techniekers kunnen hetzelfde én zelfs meer dan mannen. We kunnen hetzelfde werk én we zorgen ervoor dat er ’s avonds ook nog eens eten is. Bovendien hebben we meer oog voor detail en zijn we voorzichtiger. Mannen zijn vaak slordig."

Onze techniekers waren in elk geval sterk onder de indruk van deze straffe madammen: Hier kunnen wij nog héél wat van leren!

site by Yappa