Dagboek uit Gambia: onze techniekers verleggen hun grenzen

Delen
Dagboek uit Gambia: onze techniekers verleggen hun grenzen

Met Geysen willen we teruggeven aan de maatschappij. Vorig jaar starten we het project “Techniekers zonder Grenzen” op. Onze insteek? Hulp bieden, daar waar het écht nodig is. We trokken voor het eerst met zeven dappere mannen en één stoere madam richting het zuiden. Het idee? Hulp bieden op twee essentiële fronten: technische werken uitvoeren in Gambiaanse scholen en opleidingen voorzien om ook onze technische kennis door te geven aan de lokale bevolking.

Een unieke inkijk in ons Afrikaanse avontuur? Dat krijg je hier.

Overweldigende ontvangst

Het avontuur van Techniekers Zonder Grenzen startte in februari. Een volledig onbekend terrein voor ieder van ons. De eerste dagen vond er dan ook een heuse cultuurshock plaats. Daarbij was de eerste autorit meteen een beproeving op zich: chaos, ezels, voorbijrazende auto’s en verder vooral zand, zand en nog eens zand.

We vielen van de ene verbazing in de andere. Want eens aangekomen kregen we het niet enkel warm van de tropische temperaturen. De vriendelijke en open ontvangst die je van elke Gambiaan krijgt is uniek. Het is onmogelijk om hier niet meteen vrienden te maken. Iedereen wil met je praten, wil je uitnodigen, wil samen thee drinken of met je lunchen. Een land van contradicties. Het meest (w)arme land van Afrika. Arm in middelen maar rijk in omgang, zoveel werd meteen duidelijk.

Samenwerken aan morgen

De basis voor onze succesvolle samenwerking met de Gambianen was dus snel gelegd. We vervingen de volledige elektrische infrastructuur van de grootste overheidsschool in Gambia en werkten hiervoor samen met maar liefst 50 Gambiaanse techniekers in opleiding.

Al snel ontpopten onze techniekers zich tot echte leerkrachten met oog voor detail én techniek. Niet alleen vonden ze het prachtig om te zien hoe kennis en advies kon worden doorgegeven, ze kregen ook een erg groot hart voor al hun teamleden.

One for the team!

De ijver en werklust bij de Gambiaanse techniekers is enorm, soms moesten we hun zelfs even halt toeroepen. Ze gaven het beste van zichzelf en de technische resultaten mogen er zijn: een school van 3000 leerlingen werd volledig vernieuwd met elektrische infrastructuur. En door het harde werk was er zelfs tijd over voor nog extra opknapwerken.

Een groot avontuur waar heel wat grenzen verlegd werden. Maar wat ons het meest zal bijblijven? De prachtige vriendschappen met de lokale bevolking en techniekers. Nooit hadden we kunnen denken dat werken met zoveel gelach, gedans en plezier gepaard kon gaan. Iets wat we zeker en vast terug meenemen naar de werkvloer in België.

Wordt vervolgd ...

Gambia: overweldigende chaos, broeierige temperaturen, grote uitdagingen maar vooral: prachtig warme mensen. En het aantal deelnemers blijft maar stijgen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd … ;-)

Alles over Techniekers zonder Grenzen
site by Yappa